ifjusagi-serdulo-eb-2017

Július 14-én kezdődik a portugáliai Guimarãesben az ifjúsági és serdülő asztalitenisz Európa-bajnokság. A 12 fős magyar csapat csütörtök délelőtt utazott el a helyszínre, az utolsó edzésnapon látogattuk meg a válogatottat Mátraházán.Jól sikerült a felkészülés, Mátraházán és Budapesten is adottak voltak ehhez a feltételek – mondták egybehangzóan a korosztályos Európa-bajnokságra készülő csapat tagjai.

A szezon nemzetközi utánpótlás-versenyein elért eredmények arról árulkodnak, hogy elsősorban a serdülőktől várható kiemelkedő teljesítmény, amit a két szövetségi kapitány várakozásaival meg is erősít. Bár Fazekas Mária, a leány serdülőválogatott kapitánya elsősorban azt akarja, hogy mindenki kihozza magából a maximumot, úgy véli, a csapatban mindenképpen benne van az éremszerzési lehetőség. Sőt, a Dari Helga, Drabant Anita és a Menkő Veronika, Phan Viola páros esetében sem tartja lehetetlennek a dobogó elérését, az egyest azonban már keményebb diónak gondolja.

Vitsek Iván, a fiú serdülők kapitánya annak már örülne, ha minden versenyszámban megtartanák a kiemelési helyeket. Ami nem csoda, hiszen az András Csaba, Both Olivér, Huzsvár Erik, Ócsai Máté alkotta együttest előzetesen a harmadik helyre rangsorolták, csakúgy, mint egyesben András Csabát. De ennél is tovább megy, hiszen véleménye szerint párosban és Andrásnak a román párjával vegyes párosban is van keresnivalója a mezőnyben. Szóval számszerűsítve, minimum két éremmel már abszolút elégedett lenne.

András Csaba is reálisnak tartja, hogy egyesben érmet szerezzen. Bár nehezen indult a felkészülése, miután előtte két és fél hetet kihagyott, ennek ellenére jól megy a játék. A mezőnyt elnézve pedig úgy érzi, az első két helyen rangsorolt orosz Szidorenkóval és a svéd Möregarddal azonos szinten van a tudása.

Dari Helga és Menkő Veronika véleménye egybecseng: csapatban kiemelkedő eredményt akarnak elérni, ami a négy közé kerüléssel már megvalósulna. A lányok szerint a csapaton belül remek az összhang, ezt igyekeznek a javukra fordítani. Menkő egyébként nem nézte meg, kikkel kerültek egy csoportba, mint mondja, nem szokása, nem akarja ezen stresszelni magát, meg mindegy is ki áll az asztal másik oldalán, arra törekszik, hogy kihozza magából a maximumot és nyerjen.

Az ifjúságiak más célokkal utaznak Portugáliába. A Molnár István, Juhász Patrik, Nagy Norbert, Molnár Dávid alkotta fiúcsapat azzal, hogy a második osztályból visszajusson az elsőbe. A nemrég kinevezett szövetségi kapitány, Ackermann Erika szerint ez nem lesz egyszerű, de bíznak benne, hogy sikerül. Egyéniben a legtöbbet a csapat legrutinosabb játékosától, Molnár Istvántól vár, akiről elmondta, hogy bárkit meg tud verni a korosztályában, viszont azt is tudni kell, hogy nagyon erős a mezőny. A játékos felkészülését azonban sérülés hátráltatta, ezért kevesebb munkát tudott elvégezni, mint a többiek, így egyesben azzal is elégedett lenne, ha a kiemelési helyének megfelelően eljutnak a 32-ig.

Az ifjúsági lányok márciusban kinevezett szövetségi kapitány, Szabó Krisztián nem beszélt helyezésekről, hiszen úgy gondolja, a lányok pillanatnyi formája, mentális állapota határozza meg, hogy mire lesznek képesek az Eb-n. Hozzátéve, a játékosok már többször bizonyították, ha megfelelően koncentrálnak, jól együttműködnek, akkor nagy dolgokra képesek.

Az Európa-bajnokság pénteken a csapatversenyekkel indul, a csoportbeosztás a magyar indulók névsorával együtt alább látható:
A magyar indulók:
Ifjúsági fiúk: Molnár István Patrik, Juhász Patrik, Molnár Dávid, Nagy Norbert
Ifjúsági lányok: Fehér Orsolya, Harasztovich Fanni, Hartbrich Leonie, Tölgyes Dorottya
Serdülő fiúk: András Csaba, Both Olivér, Huzsvár Erik, Ócsai Máté
Serdülő lányok: Dari Helga, Drabant Anita, Menkő Veronika, Phan Viola

Csapatverseny, csoportbeosztás:
Ifjúsági fiúcsapat (második osztály): Magyarország, Norvégia, Ciprus, Észtország
Ifjúsági leánycsapat: Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Spanyolország, Magyarország
Serdülő fiúcsapat: Magyarország, Lengyelország, Svédország, Dánia
Serdülő leánycsapat: Oroszország, Magyarország, Spanyolország, Szlovénia
A teljese sorsolás és az eredmények ITT érhetők el.

Go to top