edzes

Kedden edzett együtt utoljára itthon a magyar válogatott a malajziai csapat-világbajnokság előtt, a keret szerdán utazik Kuala Lumpurba.

Szerdai indulás, csütörtöki érkezés. A magyar küldöttség két turnusban utazik a csapat-vb helyszínére, a játékosok később érnek Kuala Lumpurba, addigra viszont az edzői stáb már el tud intézni minden fontosat. Viszonylag nagy, hétórányi időeltolódást kell feldolgozni, ami nem mindig sikerül, de Téglás Péter szerint nem először utaznak a Távol-Keletre, hozzászoktak már ehhez.

Női csapatunk öt fővel vág neki a vb-nek, Póta Georgina, Lovas Petra, Madarász Dóra, Pergel Szandra és Nagyváradi Mercédesz utazik. A szövetségi kapitány felhívta rá a figyelmet, hogy a világbajnokságnak a világranglistapontok miatt is nagy a jelentősége. Póta olimpiai kvótája gyakorlatilag biztos, a Lovas, Madarász, Pergel hármasból kettő lehet még ott az isztambuli olimpiai selejtezőn. A vb hosszú lesz (6-8 mérkőzés vár a magyar csapatra), mindenki megkapja a lehetőséget a bizonyításra.

Hasonló a helyzet a férficsapatunknál is, amely a 2. divízióban szerepel. A legjobbak közé való feljutás amolyan bónusz lenne, a főszerepben itt is az olimpia áll. A riói részvételre az ötfős keretből Jakab Jánosnak és Kosiba Dánielnek van reális esélye, épp ezért ők azokon az összecsapásokon kapnak szerepet, amelyen jó sanszuk lesz győzni és ezzel együtt pontokat gyűjteni. Rajtuk kívül Ecseki Nándor, Szita Márton, Lakatos Tamás lesz az együttes tagja, nekik a tapasztalatszerzés miatt lehet fontos a torna. Kuala Lumpur után egyébként még a katari és kuvaiti World Tour-versenyen, valamint az isztambuli selejtezőtornán lehet kivívni az olimpiai részvételt, utolsó esélyként pedig a lengyelországi WT-viadalon.

„A célom az volt, hogy igazi csapatmunkával egy motivált, egységes társaságot hozzunk össze – nyilatkozta Aranyosi Péter, akit 2015 februárjában neveztek ki a férfiválogatott élére. – Ennek érdekében az előző években megszokottnál nagyobb fegyelmet követeltem meg tőlük, amiben partnerek voltak, értik, miért is dolgozunk. A MOATSZ jóvoltából az utóbbi évben négy nemzetközi edzőtáborban vettünk részt, ahol láthatták, hogy a riválisok hogyan edzenek. Ezt magukkal hozták, és a Marczibányi téri csarnokban már hasonló mentalitással állnak a tréningekhez. Eredményekről akkor beszélhetünk, ha elvégeztük a szükséges munkát. Van egy teória, amely szerint minél többet edzünk, annál jobban pingpongozunk. Ez ebben a formában nem igaz. Sokat számít persze az elvégzett munka mennyisége, de nagyon fontos az időbeosztás és a regeneráció is, nehogy kiégjenek a játékosok. Az erőnléti alapok rendbetételével kellett kezdeni, amiben nagy segítséget kaptunk Rácz Leventétől és Leskó Márktól. Ők nemcsak levezényelték az erőnléti edzéseket, valamint programot adtak az edzőtáborokra, hanem elmagyarázták a játékosoknak, hogy mit miért kell elvégezniük. Most elsősorban U21-es játékosokról beszéltem, akiknél az elvégzett munka gyümölcse négy-öt év múlva érhet be, akkor várhatunk már kiemelkedő eredményeket tőlük."

Aranyosi Péter hozzátette: megváltoztak az erőviszonyok az utóbbi 15-20 évben. Régebben 10-12 pingpongnemzet volt a világon, ma 30-40 országról beszélhetünk. Fehéroroszország, Dánia Eb-t nyert csapatban, Ausztriának világbajnoka is van. India és Brazília is előttünk van, ami korábban elképzelhetetlen volt. Mindenhova jó edzőket igazolnak, és különböző központokban fejlődnek a játékosok. A konkurencia tehát óriási lett, ami a világversenyeken látható igazán, senkit sem lehet lebecsülni. Így lesz ez a csapat-vb-n is.

„Természetesen az ember mindent megtesz azért, hogy győzzön a csapat, de olimpiai évben, néhány hónappal a játékok előtt a háttérben ott van az is, hogy mindez hogyan hat a világranglistás helyezésekre – mondta Jakab János. – Most jöttünk egy egyhetes stockeraui nemzetközi edzőtáborból, úgy érzem, tisztességesen felkészültünk, tiszta lelkiismerettel vághatunk neki a világbajnokságnak. Az utóbbi nyolc-kilenc évben a vállam is tényező szokott lenni, de most az is rendben van."

Kosiba Dániel egészségi állapotával már adódtak problémák, hiszen 3-4 hete részleges bokaszalag-szakadást szenvedett, de az ő szemei előtt is szinte csak az olimpia lebeg. Az orvosoktól zöld utat kapott, csak rajta múlik, mit ér el. Mint mondja, a száz százalék nem elég, százhúsz kellene.

A CSAPAT-VB-RE UTAZÓ MAGYAR KERET
NŐK
Póta Georgina, Lovas Petra, Madarász Dóra, Pergel Szandra, Nagyváradi Mercédesz
FÉRFIAK
Jakab János, Kosiba Dániel, Ecseki Nándor, Szita Márton, Lakatos Tamás

  CSAPAT-VILÁGBAJNOKSÁG, KUALA LUMPUR, 2016. febrár 28. – 2016. március 6.
  NŐK, 1. DIVÍZIÓ
  A-CSOPORT B-CSOPORT C-CSOPORT D-CSOPORT
1 KÍNA JAPÁN HOLLANDIA HONGKONG
2 TAJVAN NÉMETORSZÁG SZINGAPÚR DÉL-KOREA
3 ROMÁNIA  ÉSZAK-KOREA LENGYELORSZÁG AUSZTRIA
4 MAGYARORSZÁG CSEHORSZÁG UKRAJNA OROSZORSZÁG
5 SPANYOLORSZÁG THAIFÖLD FRANCIAORSZÁG EGYESÜLT ÁLLAMOK
6 MALAJZIA BRAZÍLIA FEHÉROROSZORSZÁG SVÉDORSZÁG
  FÉRFIAK, 2. DIVÍZIÓ
  E-CSOPORT F-CSOPORT G-CSOPORT H-CSOPORT
1 BRAZÍLIA INDIA MAGYARORSZÁG SPANYOLORSZÁG
2 IRÁN SZLOVÁKIA EGYIPTOM SZERBIA
3 BELGIUM NIGÉRIA SZLOVÉNIA BULGÁRIA
4 HOLLANDIA VIETNÁM ARGENTÍNA AUSZTRÁLIA
5 THAIFÖLD SVÁJC MEXIKÓ LETTORSZÁG
6 KANADA TÖRÖKORSZÁG NORVÉGIA PUERTO RICO

Minden divízióban négy hatos csoportban kezdődnek meg a küzdelmek, amelyek ezután egyenes kieséses rendszerben folytatódnak. A csoportgyőztesek egyből a negyeddöntőbe jutnak, míg a csoportmásodikok a csoportharmadikokkal játszanak a negyeddöntőbe kerülésért. Ugyanezt a szisztémát alkalmazzák az alsóági rájátszás során is, azaz a csoportnegyedikek az egyenes kiesés szakasz első körében kiemeltek, abban csak a csoportötödikek és a csoporthatodikok játszanak.

Go to top