dimitrij-ovtcharov-baku

A Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (ITTF) közzétette a Rio de Janeiró-i olimpia kvalifikációs rendszerét. A sportág 172 képviselője indulhat a jövő évi ötkarikás játékokon.

Az ITTF által kiadott közlemény szerint mindkét nemnél 84 helyet lehet selejtező útján megszerezni, egy-egy hely a házigazda braziloknak van fenntartva, további egy-egy – gyakorlatilag szabadkártyás – helyről pedig egy háromtagú bizottság dönt majd.

Egy országból nemenként maximum három asztaliteniszező indulhat az olimpián. Egy ország nemenként maximum egy (háromfős) csapatot indíthat, és maximum két játékost egyéniben. Összesen tehát hat pingpongos képviselhet egy országot Rióban.

A nemenkénti 86 induló a következők szerint kvalifikálhatja magát:

Egyéni kvalifikáció
40 játékos a kontinentális selejtezőkről (egy országból maximum két játékos)
22 játékos a világranglistáról (egy országból maximum két játékos)
1 játékos szabadkártyát kap a háromtagú bizottságtól
1 játékos a rendező országból
Összesen tehát 64 játékos szerez kvótát az egyéni kvalifikáción keresztül, országonként maximum kettő.

A kontinentális selejtezőkről érkező nemenkénti 40 játékos eloszlása:
6 Afrikából
11 Ázsiából
11 Európából
6 Latin-Amerikából
3 Észak-Amerikából
3 Óceániából

A 11-11 európai kvótából egy-egy már elkelt, az Európai Játékokat megnyerő Dimitrij Ovcsarov (képünkön) és Li Jiao szerezte meg. A fennmaradó 10-10 kvótát a 2016. április 6-10. között rendezendő isztambuli selejtezőtornán lehet megszerezni.

A világranglistáról azon 22 játékos szerez kvótát, aki a legjobban áll a 2016 májusában kiadott világranglistán, nem számítva természetesen azokat, akik a kontinentális selejtezőkön már kvótát szereztek.

Csapatkvalifikáció
22 játékos

Ha a csapatkvalifikáció során nem kel el mind a 22 kvóta, akkor az így fennmaradó kvótákat az olimpiai egyéni ranglistán a sorban következők kapják meg.

A magyar játékosoknak tehát nem árt gyűjtögetni a pontokat az olimpiai ranglistaversenyeken, ugyanis ha az isztambuli selejtezőtornán nem járnak sikerrel, akkor a világranglistáról tudnak kijutni a riói olimpiára.

A hivatalos kvalifikációs rendszer itt érhető el angol, illetve francia nyelven.

Go to top